lumclogo

Dubbel ballon endoscopie

Dubbel ballonDubbelballon-enteroscopie, ofwel DBE-techniek biedt de mogelijkheid om de gehele dunne darm endoscopisch te onderzoeken met alle mogelijkheden van dien. Dit omvat, behalve de mogelijkheid biopten te nemen en afwijkingen te markeren, ook de mogelijkheid om te behandelen, bijvoorbeeld het verwijderen van poliepen, het behandelen van bloedingen en het oprekken van vernauwingen.

Enkelballon endoscopie. Een eenvoudiger techniek met in principe de zelfde mogelijkheden als de Dubbeleballon-enteroscopie. In plaats van twee is er maar een ballon. Het wordt ook ingezet in plaats van een standaard colonoscopie waar deze eerder wegens technische redenen is mislukt.

Ballon geassisteerde enteroscopie kan via de mond of via de anus uitgevoerd worden, afhankelijk van de verwachte plek van de afwijkingen. Klachten die aanleiding kunnen geven tot de aanvraag van een ballon geassisteerde enteroscopie zijn: onbegrepen bloedverlies uit het maag-darmkanaal, verwijdering van poliepen (bij erfelijke poliep-syndromen) of verdenking van tumoren van de dunne darm (carcinomen of lymfomen).