lumclogo

Dr. A.E. van der Meulen-de Jong

Andrea van der Meulen de JongDr. A.E. van der Meulen (Andrea) is maag-darm-leverarts sinds 2011. In 2007 promoveerde zij aan de Universiteit van Leiden op het proefschrift “Identification and Prevention of the Lynch Syndrome”. Na haar opleiding tot MDL-arts, specialiseerde dr. van der Meulen zich geheel op het gebied van de IBD; inflammatoire darmziekte (M Crohn en Colitis Ulcerosa).

Naast patiëntenzorg houdt dr. van Meulen zich bezig met onderzoek op het gebied van IBD. Zij begeleidt meerdere onderzoekers tot aan hun promotie. Dr. van der Meulen doet onderzoek naar de toepassing van zorg op afstand (eHEALTH). Zo hopen we de juiste zorg voor de juiste patiënt op het juiste moment en op de juiste plek te kunnen bieden.

Er is een gewrichtenpoli opgericht. Patiënten met IBD en gewrichtsklachten worden eerst gezien op het joint-spreekuur door een hiertoe opgeleide verpleegkundig specialist en hierdoor is verwijzing naar een reumatoloog veel minder vaak noodzakelijk. De patiënt kan, na uitleg, met bijvoorbeeld fysiotherapie en eventueel pijnstillers de geholpen worden.

De onderzoeksgroep van dr. van der Meulen onderzoekt de werking van mesenchymale stamcellen (MSCs) in inflammatoire darmziekten en tevens de samenstelling van immuuncellen bij IBD-patiënten. Er loopt een onderzoekstraject naar de werking van faecestransplantatie bij colitis ulcerosa. In samenwerking met de andere academische centra lopen er ook diverse studies. Bijvoorbeeld bekijken we hoe we de screening op darmkanker verder kunnen verbeteren.

Dr. Van der Meulen is actief in landelijke IBD-netwerken en onderhoudt ook goed contact binnen de Europese IBD-organisatie ECCO. Gedurende de periode 2020-2023 is dr. van der Meulen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor gastro-enterologie (NVGE) en is ze national representative voor de UEG (Europese MDL Vereniging).

 

Terug naar overzicht