lumclogo

Prof. Dr. M.E. van Leerdam

Monique van LeerdamProf. Dr. M.E. van Leerdam (Monique) is sinds 2019 werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling MDL in het LUMC. Zij is sinds 2020 hoogleraar Maag-Darm-Leverziekten met speciale aandacht voor de preventie van erfelijke tumoren.

Professor Van Leerdam heeft haar opleiding tot MDL-arts in het Erasmus MC in Rotterdam gevolgd, waarna zij tot 2011 als stafarts in het Erasmus MC is blijven werken. Sinds 2011 is zij werkzaam in het Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek waar zij vanaf 2015 hoofd is van de afdeling MDL-oncologie is.

Al vanaf haar opleidingstijd is zij betrokken bij de zorg voor mensen met een erfelijke aanleg voor MDL-tumoren. Tevens is zij vanaf 2004 betrokken bij de proefbevolkingsonderzoeken naar darmkanker en de introductie van het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland.

Vanuit haar expertise in vroege opsporing van MDL-tumoren en de goedaardige voorlopers hiervan is zij betrokken bij meerdere onderzoeken op dit gebied. Zij heeft 15 promovendi begeleid tot een succesvolle promotie en heeft momenteel een groep van 7 arts-onderzoekers.

Zij is lid van meerdere Nederlandse en Europese Richtlijn Commissies die betrekking hebben op erfelijke MDL-tumoren, darmpoliepen en darmkanker. Zij is lid van meerdere werkgroepen van het RIVM die betrekking hebben op het Nederlandse Bevolkingsonderzoek.

Tevens is zij medisch directeur van de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren in Leiden.

.

Terug naar overzicht