lumclogo

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Vanaf 2014 wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Dit bevolkingsonderzoek is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Dat zijn op termijn in totaal meer dan 4 miljoen mensen. Zo'n groot onderzoek vraagt om een zorgvuldige invoering. Daarom gaat het bevolkingsonderzoek geleidelijk van start tussen 2014 en 2019. Wanneer iemand een uitnodiging ontvangt, hangt af van zijn of haar geboortejaar.

bevolkingsonderzoek algemeen

 

 

 

 

 

 

 

Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Met het bevolkingsonderzoek kunnen op langere termijn ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen. Bij vroege opsporing is de behandeling van darmkanker vaak minder zwaar.

Hoe gaat het onderzoek?

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting (poep) zit. Bij de uitnodiging zit een buisje waarmee de deelnemer thuis wat ontlasting verzamelt. Daarna gaat het buisje in een retourenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht.

De uitslag

Na ongeveer twee weken krijgt de deelnemer een brief thuis met de uitslag van het onderzoek. Als er geen aanleiding is voor verder onderzoek ontvangt hij of zij na twee jaar opnieuw een uitnodiging. Als er bloed in de ontlasting is gevonden, volgt vervolgonderzoek in een ziekenhuis. Tijdens dit onderzoek (een coloscopie) wordt gekeken of er sprake is van darmkanker of poliepen. Sommige poliepen kunnen zich ontwikkelen tot darmkanker.

Wie doet het onderzoek?

Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door vijf regionale screeningsorganisaties. Deze organisaties voeren ook de bevolkingsonderzoeken borstkanker en baarmoederhalskanker uit. Als u voor het bevolkingsonderzoek darmkanker in aanmerking komt, ontvangt u vanzelf een uitnodiging van de screeningsorganisatie in uw regio.

bron: www.rivm.nl