lumclogo

Een positieve test, wat nu?

De test die u thuis gedaan heeft toont geen kanker aan, maar de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dit kan te maken hebben met darmkanker of bijvoorbeeld poliepen. Poliepen kunnen een voorstadium van darmkanker zijn. Het bloed kan ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om te weten te komen of er sprake is van darmkanker of poliepen, is vervolgonderzoek nodig.bloed bij de ontlasting

U bent daarom via het bevolkingsonderzoek verwezen naar de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten van het LUMC om een kijkonderzoek te doen van uw dikke darm (

gemaakt waarin u precies kunt zien wat u de komende dagen te wachten staat.

De uitvoering van het onderzoek is in handen van een gespecialiseerd behandelteam. Dit team is gespecialiseerd in het onderzoek naar darmafwijkingen en de behandeling daarvan. Het team bestaat uit een Maag-darm-leverarts, endoscopieverpleegkundigen en een verpleegkundig specialist.

Mocht er verdere behandeling noodzakelijk zijn dan worden daar een patholoog en in sommige gevallen een radioloog of chirurg bij betrokken.Voor de uitvoering van de verschillende onderzoeken werken de Maag-darm-leverarts, endoscopieverpleegkundige, verpleegkundig specialist, radioloog en patholoog nauw samen. We geven u op dezelfde dag van het onderzoek een (voorlopige) uitslag. Niet elke afwijking die kan worden aangetroffen bij de coloscopie is kwaadaardig. Wij zullen er naar streven de periode van onzekerheid voor u zo kort mogelijk te houden. Ook goedaardige afwijkingen hebben soms behandeling en controle nodig.

U moet er rekening mee houden dat u een aantal dagen bezig bent met de voorbereidingen voor het onderzoek zoals een dieet en het laxeren van de darmen. Hiervoor krijgt u tiijdens uw intakegesprek met de verpleegkundig specialist een aparte folder (voorbereiding coloscopie) met specifieke instructies uitgereikt.