lumclogo

Erfelijke tumoren

erfelijke darmtumorenDe afdeling Maag Darm Lever ziekten heeft dikkedarmkanker als een van zijn drie speerpunten en werkt nauw samen met de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren die vanuit Leiden opereert. Patiënten met (vermeende) erfelijke dikkedarmkanker of darmpoliepen worden op deze polikliniek begeleid door maag-darmleverartsen die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp.

Aangezien het LUMC een opleidingsziekenhuis is, zult u ook door artsen in opleiding gezien kunnen worden. Artsen in opleiding bespreken hun patiënten met hun supervisor. Verder worden alle patiënten van deze polikliniek bij wie er inderdaad sprake lijkt te zijn van een mogelijke erfelijke vorm van dikkedarmkanker, op een maandelijks multidisciplinaire bespreking gebracht om een gezamenlijk beleid af te spreken. Onder andere wordt besproken of een familie door een klinisch geneticus verder ingelicht en in kaart gebracht moet worden, welke genetische testen uitgevoerd moeten worden en welk endoscopische of chirurgisch beleid er zal worden gevoerd.

De afdeling voert internationaal gerenommeerd onderzoek uit om deze ziektebeelden beter te begrijpen, beter op te sporen en te behandelen. Uw medewerking in de voortzetting van dit belangrijke onderzoek door bloed en eventueel weefsel af te staan voor onderzoeksdoeleinden wordt zeer op prijs gesteld