lumclogo

Inflammatoire darmziekten

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal.colon square 100 100 Tezamen worden zij ook wel inflammatoire darmziekten, of in het Engels 'inflammatory bowel diseases' (IBD), genoemd. De ziektes gaan gepaard met terugkerende klachten van o.a. diarree, buikpijn en vermoeidheid. Naast ontsteking in het maagdarmkanaal komen er ook vaak ontstekingen voor van bijvoorbeeld de huid, ogen, gewrichten en galwegen. De ziekte van Crohn kan ook nog gepaard gaan met fistels. Fistels zijn verbindingen van de darm met bijvoorbeeld de huid naast de anus.

Hoewel doorgaans niet levensbedreigend, kunnen de ziektes de kwaliteit van leven wel negatief beïnvloeden. Sommige patiënten hebben invaliderende klachten, terwijl anderen jarenlang klachtenvrij kunnen zijn. Het beloop van de ziektes is doorgaans niet te voorspellen en opvlammingen en rustige periodes wisselen elkaar af. Hoewel medicijnen de ziekte over het algemeen niet kunnen genezen, kunnen ze wel langdurige remissies bewerkstelligen.

Polikliniekhanden 100 100 copy

Er zijn acht dagdelen gereserveerd voor speciale IBD poliklinieken. Het IBD team van het LUMC is een multidisciplinair team bestaande uit MDL-artsen, chirurgen, IBD verpleegkundig specialist en diëtisten. Meer over de IBD polikliniek.

 

Onderzoek

Van de meeste chronische ziekten weten we eigenlijk nog steeds niet wat de oorzaak precies is. microscoop square 100 100 copyDe huidige behandelvormen zijn vaak ontoereikend om een goede kwaliteit van leven voor patiënten te garanderen. Aangezien een beter begrip van ziektemechanismen kan leiden tot verbeterde therapieën, is gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van ziekte essentieel. Wij vinden het als academisch ziekenhuis belangrijk om onderzoek naar inflammatoire darmziekten te ondersteunen om zo tot verbeterde zorg en nieuwe behandelstrategieën te kunnen komen.

Biobank

Een biobank is een verzameling van medische gegevens en lichaamsmateriaal zoals weefsel, bloed of urine. Onderzoekers gebruiken deze gegevens en materialen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek wordt altijd door een onafhankelijke commissie beoordeeld. Lees meer in de pdf's.

pdfProefpersoneninformatie voor deelname aan een biobank
deze pdf bevat ook een formulier om toestemming te geven.

pdfSamenvatting Biobank