lumclogo

Algemene adviezen

Adviezen dagelijks leven

Roken

Roken is ongezond en wordt altijd ontraden. Als het u niet lukt om zelf te stoppen, kunt u met uw huisarts bespreken, of er bij u in de buurt mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld deel te nemen aan een 'stoppen met roken' cursus. Het roken heeft op het verloop van de ziekte van Crohn een negatieve invloed. Heel soms ondervinden patiënten met een colitis ulcerosa een beschermend effect van het roken, echter dit effect is zeer beperkt en weegt niet op tegen de nadelige gevolgen van het roken.

Alcohol en drugs

Voor uw algemene gezondheid wordt geadviseerd het gebruik hiervan te matigen. Wanneer u echter medicijnen gebruikt, wordt het drinken van alcohol sterk afgeraden. Dit geldt met name bij een behandeling met zogenaamde thiopurines (Imuran®, Puri-Nethol®, Lanvis®) en methotrexaat, omdat alcohol het risico op schade aan de lever verhoogt. Daarnaast kunnen drugs ook van invloed zijn op de werkzaamheid van bepaalde medicijnen. Daarom is het advies, om het drugsgebruik te staken. Als u andere medicijnen gebruikt, raden wij u aan de bijsluiter te lezen. Bij vragen over deze onderwerpen of doorverwijzing: neem contact op met de IBD verpleegkundig specialist

Werk

Werken met een chronische ziekte als IBD is niet altijd makkelijk. Sommigen lukt het niet, maar toch zijn er ook veel patiënten met IBD die een deeltijd of volledige baan hebben. Belangrijk hierin is het vinden van een balans. Bekend is dat verschillende IBD patiënten hierin worden ondersteund door hun werkgever. Bijvoorbeeld door het begrip dat getoond wordt of het geven van de mogelijkheid tot flexibele werktijden of een regelmatig werkrooster.

Voor meer informatie over werken en IBD verwijzen wij u graag naar:
- de patiëntenvereniging Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN)
- en het onderzoek dat de CCUVN in samenwerking met het NIVEL heeft uitgevoerd
(open hier het rapport)
- www.crohnopjewerk.nlIn het geval dat u zich (langdurig) ziek moet melden of bij re-integratie bij langdurig ziek zijn komt u in aanraking met de bedrijfsarts. Bekijk voor meer informatie over wat u mag verwachten van een bedrijfsarts en de procedures, de website van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid: www.arboportaal.nl.

Opleiding

In vergelijking met werken, is het volgen van een opleiding met het hebben van IBD eveneens niet altijd makkelijk. Misschien mist u een keer een tentamen, loopt uw stage uit of heeft u studievertraging door uw ziekte. In veel gevallen wordt u door een examencommissie gevraagd naar een artsenverklaring. In dat geval is het mogelijk om een artsenverklaring op te vragen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de IBD verpleegkundig specialist.

Zie voor meer informatie over studeren en IBD de website van CCVUN JONG.

Uitgaan

Met betrekking tot uitgaan hebben IBD patiënten geregeld vragen over het gebruik van alcohol en drugs. Voor uw algehele gezondheid wordt geadviseerd het gebruik hiervan te matigen. Wanneer u echter medicijnen gebruikt, wordt het drinken van alcohol sterk afgeraden. Dit geldt met name bij een behandeling met zogenaamde thiopurines (Imuran®, Puri-Nethol®, Lanvis®) en methotrexaat, omdat alcohol het risico op schade aan de lever verhoogt. Daarnaast kunnen drugs ook van invloed zijn op de werkzaamheid van bepaalde medicijnen. Daarom is het advies, om het drugsgebruik te staken. Als u andere medicijnen gebruikt, raden wij u aan de bijsluiter te lezen.
Bij vragen over deze onderwerpen of doorverwijzing: neem contact op met de IBD verpleegkundig specialist.

Voeding

Patiënten met IBD kunnen meestal een normaal dieet volgen. Soms, bijvoorbeeld bij vernauwingen in de darm of zeer actieve ziekte, is het nodig het dieet aan te passen. Bij vernauwingen wordt geadviseerd om voedsel te vermijden, dat niet goed wordt verteerd zoals: champignons, velletjes van paprika, tomaten, sinaasappels, grapefruit en pinda's. Bij actieve ziekte kan het nodig zijn om extra voeding in de vorm van drinkvoeding of sondevoeding te gebruiken. De diëtiste zal u in dit geval begeleiden. Sommige patiënten volgen zelf een dieet, echter het is van belang om hierbij tekorten aan specifieke voedingsstoffen te voorkomen. Soms is het dan raadzaam dit door een diëtiste te laten beoordelen.

Vakantie en reizen naar het buitenland

In de meeste gevallen is het mogelijk om te reizen met IBD. Wanneer u medicijnen gebruikt voor de behandeling van IBD is het van belang om uw reis ruim van tevoren te plannen en rekening te houden met de volgende zaken:

  • Wat moet ik doen wanneer ik in het buitenland een opvlamming heb?
  • Welke vaccinaties mag ik niet krijgen tijdens mijn behandeling?
  • Meenemen van een medicatiepaspoort en medicijnen tijdens een vakantie

We adviseren u om over deze vragen tijdig contact op te nemen met de IBD verpleegkundig specialist.
Tenslotte verwijzen wij u graag naar de website van CCUVN JONG. Deze patiëntenvereniging, gericht op IBD patiënten van circa 20-35 jaar, geeft veel informatie over het leven met IBD in deze leeftijdscategorie.

Sporten

Voor uw gezondheid is het goed om te sporten, ook als u IBD heeft. Vanwege het krijgen van energie door sporten, kan sport ook een positief effect hebben op het omgaan met chronische vermoeidheid. Dit betekent niet altijd een bezoek aan de sportschool of intensief sporten. Een dagelijkse wandeling in de buitenlucht van een half uurtje doet ook veel. Belangrijk is dat u beweegt en ontspant. Bekend is dat patiënten met IBD het soms lastig vinden om te beginnen met sporten vanwege vermoeidheid of angst voor incontinentie. Vaak kan begeleiding van een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met een chronische ziekte een uitkomst zijn. Hij of zij kan u adviseren en ondersteunen in deze startfase of nagaan in hoeverre training van bekkenbodemspieren kan helpen.
Via uw MDL arts kunt u zich laten doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Het hebben van een stoma is over het algemeen geen probleem bij sporten. Specifieke intensieve krachtsporten worden ontraden. Voor meer informatie over sporten met een stoma, bijvoorbeeld over krachtsporten of passende stomamaterialen, verwijzen wij u graag naar uw stomaverpleegkundige.