Voeding bij IBD
Voeding speelt een belangrijke rol bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Veel mensen vragen zich af wat ze wel en niet mogen eten. Daarnaast worden bepaalde producten soms niet goed verdragen. Dan is het beter om deze producten te vermijden. Een dieet volgen is echter niet nodig, een gezonde, volwaardige voeding volstaat.
Bij opvlammingen kunnen echter soms tekorten aan vitaminen en mineralen (bijvoorbeeld ijzer, calcium, kalium, vitamine B12 en foliumzuur) ontstaan. Uw arts of diëtist zal u hierop wijzen en zo nodig voedingsadviezen geven of vitaminen en/of mineralen supplementen adviseren. Opvlammingen kunnen gepaard gaan met diarree. Diarree wordt veroorzaakt door de ontstekingen en niet door de voeding. Het is dan ook onnodig om voedingsmiddelen om deze reden te vermijden. Ook bij diarree worden er nog steeds voedingsstoffen opgenomen. Bij langdurige opvlamming kan er ongewenst gewichtsverlies optreden. Veel IBD patiënten hebben immers verminderde eetlust. Gewichtsverlies leidt tot ondervoeding, wat betekent dat het lichaam te weinig voedingsstoffen beschikbaar heeft, zoals eiwitten en energie. Tijdens een opvlamming wordt de behoefte aan eiwitten en energie juist groter, het lichaam moet vechten tegen bacteriën en ontstekingen. Dit kost extra energie. Ondervoeding staat een voorspoedig herstel in de weg.
Adviezen over voeding door een diëtist zijn zinvol wanneer er sprake is van:
- Opvlammingen, klachten
- Mogelijke tekorten aan voedingsstoffen
- Ongewenst gewichtsverlies
De diëtist zal naar uw voedingsinname en uw klachten vragen. Gestreefd wordt naar een advies dat bij u en uw leefgewoonten past. Het doel is daarbij om uw klachten te verminderen, uw conditie te verbeteren en herstel te bevorderen. Uw arts van het LUMC kan u verwijzen naar één van de diëtisten voor één of meerdere gesprekken.
Diëtisten Maag-, Darm-, Leverziektenpolikliniek LUMC:
Erica Hopman
Mira van Voorthuizen
Mariëlle van Veen