lumclogo

Kanker en poliepen

Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige groeiprocessen in het lichaam en kenmerkt zich door een ongeremde deling van lichaamscellen. Ons lichaam is opgebouwd uit miljoenen cellen en elk van deze cellen heeft een eigen functie. Ons lichaam maakt dagelijks nieuwe cellen aan, hierdoor kan ons lichaam groeien en worden beschadigde en/of verouderde cellen vervangen. Door een natuurlijk beschermingssysteem wordt deze groei door ons lichaam goed geregeld, maar soms gaat dat fout. Dit kan door toeval, maar ook door allerlei schadelijke invloeden: bijvoorbeeld door roken of overmatig zonlicht. Wanneer ons beschermingssysteem hierin faalt, gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen fouten vertonen.

Deze cellen hebben de nare eigenschap dat ze zich blijven vermenigvuldigen, gaan woekeren en zich zeer afwijkend gedragen. Zo ontstaat er een kwaadaardig gezwel of in medische term: een tumor. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen binnendringen. Ook kunnen kwaadaardige cellen binnendringen in lymfebanen en bloedvaten, zich verplaatsen naar lymfeklieren en naar andere organen en daar gaan uitgroeien. Deze woekeringen van kwaadaardige cellen in lymfeklieren of andere organen (zoals de lever of long) worden uitzaaiingen of metastasen genoemd. In dit

van KWF Kankerbestrijding ziet u in het kort wat er in uw lichaam gebeurt als u kanker heeft.

Gevolgen

Kankercellen ondergaan een voortdurend proces van delen en afbreken, waarbij ook afvalstoffen in het lichaam vrijkomen. Dit kan een algemeen ziektebeeld veroorzaken zoals ongewild gewichtsverlies, vermoeidheid of een verminderde weerstand. Daarnaast kunnen er specifieke klachten zijn passend bij het soort kanker en de locatie van de tumor.

In vergelijking met gezonde cellen zijn kankercellen zeer afwijkend van vorm. Dit kun je zien onder de microscoop. In veel gevallen wordt de diagnose "kanker" pas definitief gesteld aan de hand van een microscopische beoordeling van tumorweefsel door de patholoog. Dit weefsel wordt meestal met een biopt (kleine hoeveelheid weefsel dat wordt afgenomen bij bijvoorbeeld een endoscopie of met een punctie) verkregen.

Over het algemeen kan kanker op drie manieren worden behandeld:

  • Operatie: wegsnijden van het kankerweefsel.
  • Bestralen: geven van radiumstraling waardoor het kankerweefsel wordt gedood.
  • Chemotherapie: medicijnen toedienen waardoor de celgroei wordt geremd.

Vaak wordt er ook een combinatie van bovenstaande behandelingen toegepast. Kijk voor meer informatie over kanker op de website van KWF Kankerbestrijding.

Bronnen:
www.encyclo.nl
www.gezondheidsnet.nl
www.kwf.nl