lumclogo

Familiaire dikke darm kanker (FCC)

Wat is familiaire dikkedarmkanker?

Het voorkomen van dikkedarmkanker bij meer dan één familielid zou toeval kunnen zijn. Maar het zou ook kunnen betekenen dat een verhoogd risico op dikkedarmkanker van de ene generatie op de volgende wordt overdragen, zonder dat  precies bekend is welk gen hiervoor verantwoordelijk is. Familieleden van iemand met dikkedarmkanker zouden een verhoogd risico kunnen hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker. 

Verschil tussen erfelijke en familiaire darmkanker

We maken onderscheid tussen erfelijke en familiaire darmkanker. Bij de erfelijke vormen van dikke darmkanker, zoals het Lynch syndroom, FAP en enkele zeldzamere syndromen) is er sprake van een bekende afwijking in een gen, waardoor het verhoogde risico op dikke darmkanker veroorzaakt wordt. In tegenstelling tot de erfelijke vormen van dikke darmkanker, is er bij familiaire darmkanker geen sprake van een bekende genafwijking. Toch zie je dat in bepaalde families dikke darmkanker vaker voorkomt dan gemiddeld. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door een tot nu toe onbekende genafwijking, maar het is ook mogelijk dat bepaalde omgevingsfactoren (zoals het dieet, roken, omgeving waarin je opgroeit) hier een rol in spelen.

Familiaire darmkanker

Er wordt geschat dat ongeveer 15-20% van alle gevallen van dikkedarmkanker familiair is. In families met familiaire dikkedarmkanker zie je vaak een of twee familieleden die dikkedarmkanker of poliepen in de dikke darm gehad. De afdeling Maag Darm Leverziekten van het LUMC heeft een gespecialiseerde poli om patiënten met (verdenking op) familiare darmkanker te onderzoeken en controleren, en doet mee aan landelijke studies om erfelijke darmkanker beter op te sporen en behandelen.

FCC schema