Na de transplantatie
U leeft met een getransplanteerde lever. Na een moeilijke periode van ziekte, operatie en herstel heeft u nu zicht op een gezonder leven. Door u te houden aan de adviezen van uw behandelaars verkleint u de kans op afstoting en andere complicaties.
Polikliniek bezoek
Wanneer u met ontslag bent gegaan zult u de eerste periode elke week naar het ziekenhuis moeten komen voor controle, wanneer alles goed gaat, worden de periodes dat u gecontroleerd wordt steeds groter.
Hieronder worden de leefregels beschreven die voor u gelden na transplantatie (bron: medicijngebruik na een levertransplantatie).
Leefregels
Om uw lever en uzelf in goede conditie te houden zijn er leefregels opgesteld en moet u levenslang medicatie gebruiken.
Voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is belangrijk voor de conditie en om overgewicht en broze botten (osteoporose) te voorkomen. Sommige medicijnen veroorzaken namelijk als bijwerking botontkalking. Een week tot enkele maanden na de transplantatie, dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, kunt u weer gaan oefenen om de spieren te versterken en de conditie te verbeteren. Doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zwemmen, fietsen, wandelen en conditietraining zijn aan te raden, contactsporten zoals boksen, vechtsporten en voetbal liever niet. Doe het rustig aan en forceer niets. Een aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk medische fitness.
Informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.
Voldoende hygiëne
De medicijnen die u gebruikt verminderen uw weerstand tegen infecties. Hierdoor bent u meer vatbaar voor infecties. Een goede hygiëne is daarom belangrijk. Verzorg uzelf goed en ga regelmatig naar de tandarts. Vermijd onhygiënische omstandigheden, zoals vervuild zwemwater. Zwemmen in zee is meestal veiliger dan zwemmen in binnenwateren. Ook openbare douchegelegenheden en sauna's zijn bronnen van infecties. Sommige voedingsmiddelen, zoals rauw vlees (tartaar, filet americain), bevatten grote aantallen bacteriën. Vanwege het risico van infecties zijn tatoeages en piercings ook af te raden. Sommige vakantiebestemmingen hebben een groter risico dan andere.
Vermijden van infecties
Behalve een goede hygiëne is het ook belangrijk om contact met mensen met een besmettelijke ziekte, zoals griep of waterpokken, te mijden. Haal jaarlijks een griepprik; sommige artsen adviseren deze te herhalen na een maand. Bij ziekteverschijnselen moet u uw arts raadplegen. Huisdieren (ook vogels) kunnen infecties overdragen. Let op bij het
verschonen van de kattenbak, vogelkooi of bij het uitmesten van de paardenstal. Laat dit liever anderen doen. Doet u het toch zelf, draag dan handschoenen net als bij het werken in de tuin. Wordt u gekrabd of gebeten, neem dan altijd contact op met uw arts of transplantatieverpleegkundige.
Gezonde voeding
Meestal is het niet nodig om een speciaal dieet te houden. Wel is het belangrijk om gezond te eten. Eet niet te vet of te zout en probeer cholesterolarm te eten. Dus voldoende groente, fruit en eiwitrijke producten, zoals melk, vlees of kaas, op een hygiënische manier klaargemaakt. Vindt u dit lastig dan kan een diëtist u daarbij helpen. De kans op overgewicht na de operatie is aanwezig. Overgewicht belast uw botten, hart en bloedvaten. Probeer door gezonde voeding overgewicht te voorkomen. Bepaalde medicijnen vergroten de kans op broze botten. U kunt dit tegengaan door voldoende kalkrijke producten te gebruiken, zoals zuivelproducten. Pas op voor grapefruitsap. Grapefruit heeft een kwalijke wisselwerking met veel soorten medicijnen.
Niet roken
Roken is slecht voor iedereen, maar helemaal voor u. Roken verhoogt de bloeddruk en is slecht voor de longen, hart en bloedvaten. Omdat u extra moet letten op uw bloeddruk en op infecties, bijvoorbeeld van de longen, is voor u roken of verblijf in rokerige ruimtes beslist af te raden.
Geen alcohol drinken
Alcohol is slecht voor de lever. Bovendien verstoort het de leverfunctietesten bij de controles. De artsen raden daarom alcoholgebruik af. Als uw lever goed functioneert, zal een enkel glas wijn of bier bij speciale gelegenheden geen kwaad kunnen. Vermijd sterkere alcoholische dranken of frequent drinken. Als u een levertransplantatie heeft ondergaan vanwege een alcoholische levercirrose of hepatitis C mag u absoluut nooit alcohol gebruiken.
Stress vermijden
Tenslotte, zorg voor uw eigen geestelijke gezondheid. Het is niet niks, wat u meemaakt. Neem niet teveel hooi op uw vork. Ga pas weer aan het werk als u zich fit voelt. Veel mensen vinden het prettig om geleidelijk aan weer in een ritme te komen. Overleg met de keuringsarts en uw transplantatieverpleegkundige of uw werkzaamheden mogelijk moeten worden aangepast.